Martin Luther King Road

We wonen aan de Martin Luther King Road, tot enige tijd geleden een geasfalteerde weg. Asfalt met gaten, dat wel. Maar het blijft asfalt.
Enkele weken voordat wij hier kwamen wonen hebben ze het asfalt eraf gehaald, waardoor we nu aan een rode zandweg wonen.
Heel mooi, echt “Afrikaans” of “buitenlands” op zijn minst. Maar ook stoffig!
Als we tijdens een wandeling een auto tegenkomen, en de chauffeur is niet lief, dan happen we stof. En op onze veranda, in ons huis en eigenlijk overal ligt het vol rood stof.
Nu rijden ze de laatste week zo nu en dan met een giertank vol water door de straat om het stof voor even te bedwingen. Maar in de tijd dat ik thuis met bezems en dweilen de boel stofvrij probeer te maken is het water verdampt en het zand weer stoffig.
Vandaag zag ik bamboe stokjes aan weerskanten van de weg staan, dus ik denk dat er iets op komst is. Asfalt bijvoorbeeld! Ik ben alvast heel benieuwd wat voor kleur de tegelvloer in ons huisje nu eigenlijk echt heeft.

In ons toekomstige huisje wordt er inmiddels hard gewerkt, vroeg in de ochtend, ’s avonds laat en op zondag. Telefoontje van Denys heeft wonderen gedaan blijkbaar.
We zijn net nog even gaan kijken, en het is bijna helemaal gestript! Nu snap ik dat het al zo lang nog drie weken duurt 😉
Ze pakken het een stuk grondiger aan dan verwacht, maar mij hoor je niet klagen. Zelfs de vloer is eruit gehaald, en de nieuwe ligt al. Daarnet stond er wel een wc in de woonkamer, maar ik ga ervan uit dat die nog verplaatst wordt. Ik kan niet wachten tot over drie weken, als het af is….

We hebben al mooie tuinmeubels en een leuk kastje zien staan, en vorige week hebben we bedden besteld. Met een tekeningetje en afmetingen zijn we naar de “werkplaats” van Mr. Sinkala gegaan, aan Alick Nkatha Road. Beetje onderhandelen over de prijs en als het goed is (maar waarschijnlijk niet) worden ze vandaag geleverd.

Wat we ook heel erg missen hier is een kinderstoel voor Andres. We hebben overal al wat rondgekeken, maar het zijn allemaal plastic stoelen van Chinese makelij. Niet echt Andres-proof vonden wij dus we hebben best wel spijt dat we de triptrap stoel van thuis niet hebben opgestuurd. Maar mijn lieve oom en tante hebben veel tijd en moeite gestoken in het kopen, ophalen en verzenden van een tweedehands triptrap stoel, dus er is er eentje onderweg!! Waarvoor dank Ali en Henk!
Kunnen we straks alle 3 tegelijk eten, want met Andres op schoot is er altijd iemand die niks binnen krijgt 😉

Hij wil sinds we hier zijn ook opeens zelf eten. Lekker knoeien met zijn handjes en vooral samen met ons aan tafel zitten. Gezelligheidsbeestje is het!Van de week ook een bezoekje gehad van een Amerikaans buurjongetje en zijn nanny, en ook eens bij de buren gaan spelen. Jammer genoeg vindt het buurjongetje (Emmet) Andres niet zo interessant; “I am a boy but he is a BABY”. Andres daarentegen vond het wel heel interessant om Emmet en zijn zusje Thea te zien spelen, om nog maar te zwijgen over al dat mooie speelgoed!

En terwijl hij al maanden in ware commando-stijl door het huis tijgert, was het zien van een kruipend jongetje genoeg om alsnog te beginnen kruipen.
Hij maakt echt grote sprongen nu, sinds we hier zijn trekt hij zich opeens overal recht en zijn eerste stapjes zette hij achter een bijzettafeltje. Dat schuift hij voor zich uit om op te steunen 🙂

Marc heeft de hele week de bestaande waterleiding gevolgd, en alle mankementen genoteerd zodat ze deze bestaande leiding straks op kunnen lappen. Momenteel wordt er 98.000 m3 water per dag door de leiding gepompt, en dit zouden ze willen verhogen naar 110.000 m3 per dag.
De leiding begint in Kafue, op zo’n 60km van Lusaka, en eindigt in de stad.
Soms loopt de leiding vlak langs de weg, en is alles goed terug te vinden. Maar ze hebben ook kilometers dwars door weilanden met hoogstaand gras gelopen, soms over het erf van een local, op zoek naar de vaak overwoekerde leiding.

En nu is het weer weekend! Deze week geen shopping-tripjes of verplichtingen, we gaan alleen maar leuke dingen doen. Lunchen, wandelen, verjaardag vieren en socializen! Maar eerst nog eens een dweil door het huis, want de mannen met de giertank hebben jammer genoeg ook weekend…

Tot later! Marc, Elske en Andres xx

2 Comments on “Martin Luther King Road

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: