Rondje rotonde

Kafue Road is de weg die van Lusaka naar Kafue leidt. Het is een tweebaans weg met middenberm, waar omkeren dus niet zomaar mogelijk is. Gelukkig zijn er rotondes, geen probleem zou je dus zeggen.

Kenny en ik spraken met een moeder af in een tankstation aan Kafue Road. Welk tankstation dat precies was, was niet helemaal duidelijk, en toen we er een stuk of 10 hadden aangedaan en we inmiddels bijna in het dorp Chilanga waren, stelde ik voor om Mama in kwestie even te bellen. Wat er precies besproken werd kan ik niet zeggen, ik spreek/versta nog steeds geen Nyanja, maar volgens de berichtgeving waren we te ver gereden. Jammer genoeg waren we net voorbij een rotonde, wat betekende dat we helemaal naar de volgende rotonde moesten rijden om terug te keren.

Zo gezegd, zo gedaan; en al redelijk snel reden we weer richting Lusaka. Toen we uiteindelijk de malls weer zagen opdoemen in de verte, vermoedden we dat we ook nu weer de Mama voorbij gereden waren. Rondje rotonde en maar weer terug dus. Na nog eens 6 tankstations besloten we ons plan van aanpak te veranderen en op een andere plek af te spreken. Het politiebureau van Chilanga. Helemaal terug naar het dorp Chilanga dus….

Daar aangekomen vonden we Mama. Die ons wist te vertellen dat we bij de rotonde terug moesten keren om haar huis te bereiken. Terug richting Lusaka dus, waar we uiteindelijk toch ook weer naar toe moesten. Ideaal. Dacht ik. Want bij de volgende rotonde moesten we weer helemaal rond, omdat de afslag naar haar farm net voorbij die rotonde lag. Aaarghhhh!! Zijn jullie nog mee? Ik alvast niet…

Maar goed. Mama navigeerde ons over gravel weggetjes, door weilanden en struikgewas, tot aan de voordeur van hun onderkomen.
IMG_2251
We werden uitvoerig bedankt, kregen een maaltijd aangeboden (geen tijd, geen honger, danku), kregen nogmaals excuses voor de slechte communicatie en afspraak, en mochten toen beschikken. Ons een weg zoekend door de struiken, weilanden en weggetjes vonden we uiteindelijk (na een paar rotsblokken versleept te hebben om de bocht te kunnen nemen) weer Kafue Road. Alwaar we èèrst weer richting Chilanga moesten rijden om bij de rotonde terug te kunnen keren naar Lusaka.
Zelden was ik zo gelukkig om de lelijke toren van het Protea Hotel op te zien doemen….
En uiteraard namen we NIET de rotonde richting Independence Avenue; ik verkoos de Ring Road te nemen.

En zo is het altijd wat. Moeders zijn niet te vinden of niet op tijd. Of niet te vinden omdat ze niet op tijd zijn, kan ook. We brachten al heel wat uren in de auto door, op zoek naar een moeder of wachtend op haar. Waar we in NL/BE afspraken netjes noteren in de agenda, trachten op tijd te zijn en duidelijk communiceren (3e rotonde linskaf en dan de tweede rechts etc.) gaat het hier op zijn Afrikaans. Om te huilen soms, maar ach, lachen is veel leuker. Doen ze zelf ook.

Gelukkig was Kenya Airways vorige week wel een soort van op tijd, en brachten ze mijn lieve memke en Anne mee! De koffers waren niet mee, je kunt niet alles hebben (gelukkig kwamen die niet veel later (cadeautjessssss)).

Lichtelijk verreisd maar heel blij er eindelijk te zijn reden we naar Lusaka (alle rotondes op Great East Road rechtdoor; heerlijk). Super leuk om ze weer te zien en super leuk om ze Lusaka en ons huisje te laten zien!
De afgelopen week gingen ze mee naar Andres zijn schooltje, naar de supermarkt, lunchen en naar Apters. Ze gingen zelfs mee om een stoeltje af te leveren in George Compound en dat kwam wel even binnen. Zo net-gearriveerd en meteen de “slechtste” kant van de stad zien…. Maar ook dat is Lusaka en Zambia….

Marc werkt ondertussen stug verder, momenteel (echt waar) midden op de rotonde hier in Kabulonga. Andres en ik maken soms een extra rondje 😉 om papa te spotten, en de graafkranen te bewonderen.

Mem en Anne zitten inmiddels in Mukambi Safari Lodge in Kafue NP. Wij zijn heel jaloers, want weten hoe mooi het daar is. Mem vond het wel heel spannend (is al bang voor een hond of een koe) maar had er gelukkig toch ook wel zin in. Dat het minibusje van Mukambi dat hen ophaalde volgestouwd zat met Zuid Afrikaanse wijn had daar misschien iets mee te maken 😉
Maar sinds gisteren avond ontvingen we al het ene positieve bericht na het andere. Safari bleek toch wel heel prachtig te zijn, en dat er 13 leeuwen over het domein slenterden tijdens hun diner was spannend, maar mocht de pret niet drukken.

Morgen worden ze weer voor de deur afgeleverd, maar lang blijven ze niet in Lusaka; dinsdag vertrekken we samen naar Livingstone! Via Kafue Road, maar gelukkig alle rotondes rechtdoor deze keer….

Liefs van ons!

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: