South Luangwa NP

OK hier moet je even voor gaan zitten.
Dit lijkt een lange blog, maar dat valt best mee als je bedenkt dat er niet genoeg woorden zijn om te beschrijven hoe mooi South Luangwa National Park is….

We vertrokken met enige vertraging, omdat de huurauto voor heit en Janneke niet op tijd geleverd werd. Maar om 10 uur reden we; heit en Janneke richting zuiden en wij met oom Henk , tante Ali en nicht Janneke naar het noorden met als eindbestemming Mfuwe.
Hier bevindt zich namelijk de hoofdingang van South Luangwa National Park, en daarom natuurlijk ook vele lodges. Wij kozen voor Track and Trail River Camp, na een bezoekje aan de veelbelovende website http://www.trackandtrailrivercamp.com/nl/.

Het is een rit van ongeveer 700km, waarbij je voornamelijk over de T4 oftewel Great East Road rijdt. De dag van vandaag is deze helemaal geasfalteerd en hij voert je dan weer een recht stuk en dan weer slingerend door een heuvellandschap, langs kleine dorpjes en over rivieren. Aan de kant van de weg worden er kippen, houtskool en gedroogde muizen verkocht en overal wandelen kinderen in schooluniform en vrouwen in de mooiste kleurencombinaties.

Andres zong bij de eerste rotonde (nog in Lusaka) al “we zijn er bijna” dus waren we blij dat we een overnachting in Katete hadden geregeld op de heenreis. Dat maakte dat we die eerste dag slechts 485km voor de boeg hadden. Met de onvermijdelijke plas- en lunchpauzes inbegrepen deden we er bijna 7 uur over voor we Tikondane Community Centre bereikten. Hier wordt de lokale bevolking ingelicht, opgeleid en aan werk geholpen. En er is dus een lodge waar je kunt eten en slapen. De huisjes waren basic maar netjes, het avondeten was “lokaal”; gelukkig hadden we pringles mee. Het ontbijt maakte alles weer goed met zelfgemaakte pindakaas en gekookte eitjes.

Na nog een laatste 215km kwamen we op dinsdag rond lunchtijd aan bij Track and Trail River Camp; ons verblijf aan de Luangwa rivier. Een vriendelijk onthaal, prachtig ingerichte en onderhouden huisjes met uitzicht op de rivier en – zo bleek al snel – een heerlijke keuken. Hier zouden we het wel een paar dagen volhouden!

Om 15.30 vertrokken we voor onze eerste game drive, en ik had er zin in!! South Luangwa stond namelijk al voor ons Zambia-avontuur op mijn wishlist.
Op de “oprit” van Track and Trail River Camp botsten (figuurlijk; niet letterlijk) we op 4 giraffes. We roken een kruidige geur; blijkbaar de geur van een giraffe. Terwijl we ze vol bewondering aanschouwden, spotten we olifanten. We reden verder over de brug en zagen tientallen nijlpaarden en krokodillen. De grote brug iets verderop was bezaaid met apen. En toen reden we het nationale park pas binnen….

Ik had al meer gezien dan ik had durven hopen maar het werd alleen maar beter.
We zagen namelijk nog veel meer nijlpaarden, krokodillen, olifanten en giraffes en ook nog – houd je vast – zebra’s, impala’s, leeuwen, buffels, kudu’s, puku’s, waterbuck, hyenas, wrattenzwijnen en parende (!!) luipaarden. Na een plaspauze met een lekker drankje werd het snel donker, en volgden ook nog de kleinere beestjes als de spotted genet, white tailed mongoose en shrew (olifantmuisje). Ook bewonderden we de soezende broertjes Ginger en Garlic. Hoewel ze er bijna schattig uitzien zoals ze daar liggen, zijn deze “huisleeuwen” van South Luangwa geen lieverdjes.

Na de game drive schuiven we weer aan tafel voor een heerlijk 3 gangen menu en daarna zoeken we al snel ons bed op. Ik word om 4 uur wakker van de nijlpaarden, die produceren namelijk nogal wat geluid en het water draagt ver. Maar mijn vermoeden dat deze geluiden van iets dichterbij komen wordt snel bevestigd als ik uit het badkamerraam kijk. Over een uur gaat mijn wekker voor een game drive, maar hier komt het wild gewoon tot aan je deur gewandeld.

Als mijn wekker uiteindelijk om 5 uur afgaat vervloek ik het lekkere bed en dekens. Die maken het opstaan namelijk een stuk minder makkelijk. Maar als ik een uurtje later weer in de auto zit ben ik het bed helemaal vergeten. Marc en ik zijn voor het eerst samen op safari; tante Ali past op Andres! We zien weer net zo veel als de dag ervoor, mede dankzij Marc die eigenhandig een luipaard spot. We volgen het beest een tijdje, wat een verschijning….

Iets verderop staan een stuk of 200 buffels klaar om de vlakte over te steken, olifanten zijn er al mee bezig. Maar eigenlijk willen we ook nog wel even checken of er nog leeuwen of hyenas zijn; er ligt namelijk al 5 dagen een olifant te rotten aan het water, dus daar zitten altijd krokodillen, gieren en hyena’s of leeuwen. Je moet er wel wat voor over hebben, want echt fris ruikt het allemaal niet.

Andres en Ali hebben ondertussen ook een mooi safari avontuur in een geparkeerde safari auto. Ze vermaken zich anderhalf uur lang; Andres aan het stuur en Ali als bijrijder of spotter 🙂

’s Middags is het mijn beurt om op te passen, terwijl de anderen op game drive zijn. Andres en ik vermaken ons in de fitness (op een niet-sportieve manier), met de aapjes en we krijgen een vervroegd diner voorgeschoteld. Wel zo handig, want pas om 8 uur eten is voor een 2 jarige een beetje laat.
Had ik al gezegd dat het eten heerlijk was??! Want dat was het! En super fijn dat ze zo flexibel en meedenkend zijn. Wij hadden geen speciale wensen doorgegeven, maar toen het voorgerecht bestond uit kruidige empanadas, kwam er een aangepast bordje voor Andres uit de keuken. Geweldig dat ze hier zelf rekening mee houden, en er alles aan doen om je verblijf onvergetelijk te maken.

En dan breekt de dag van vertrek – veel te vroeg – alweer aan….
Maar niet voordat we nog 1 keertje het nationale park in gaan. Het is een koude ochtend, en volgens Vic komen de beesten daardoor hun huis niet uit 😉
Het wordt dan ook een hele andere rit dan de vorige, maar daarom niet minder mooi!!
We zien allerlei kleinere dieren, stoppen bij nijlpaarden die verstopt zitten onder het groen, genieten van de wijdse uitzichten, horen weetjes en legendes over bomen, beesten en planten en leren het verband tussen een termietenheuvel en de tamarindeboom.

Tijdens de koffiepauze kuieren er in de verte zebra’s en een hyena voorbij. Dan wordt er een luipaard (nog een??!) gespot. Hij wandelt rustig weg van de geparkeerde voertuigen.
“Cowboy” Vic weet precies wat het beestje van plan is en maakt zijn naam waar door als een gek door allemaal smalle bosweggetjes te crossen, weg van de auto’s (en in eerste instantie het luipaard). Maar opeens staan we aan de andere kant van de vlakte, en komt het luipaard naar ons toe geslenterd. Hij drinkt wat naast onze auto en loopt dan op 2m van ons richting grasland voor een tukje. Tegen de tijd dat hij goed verstopt ligt in het hoge gras staan er 4 auto’s achter ons. Jammer jongens 😛
DSC02724

Langzamerhand nemen we afscheid van al het moois. Terwijl de zon de wereld een prachtige kleur geeft, een wolkje her en der verspreid over een blauwe lucht, denk ik: ‘zie mij hier nu zitten’. Want wat waren dit prachtige dagen. We hebben onwaarschijnlijk veel beesten gezien. We sliepen in een heerlijk bed in de mooiste huisjes. We waren in goed gezelschap. We kregen heerlijk te eten. We waren in goede handen, zowel bij ranger Vic tijdens de drives als bij het personeel in de lodge zelf.

We checken uit en zeggen gedag; hopelijk niet voorgoed.
De terugweg brengt ons in 3 uurtjes tot in Katete, waar we een bakje koffie drinken bij Wieke Biesheuvel. Andres speelt met de buurtkinderen (zie: https://www.facebook.com/Wieke.Biesheuvel.in.Zambia/posts/1574129812657858).

Daarna rijden we in een klein uurtje naar Chimwemwe Lodge in Petauke, waar we eten en na een kleine pyjama party vermoeid ons bed opzoeken. De volgende ochtend zetten we de tocht naar Lusaka verder en maken we een stop in Luangwa Bridge River Camp. We hadden in Track and Trail River Camp namelijk Nederlanders (Friezen zelfs!!) leren kennen die daar een telefoon verloren waren. Deze was gevonden en die gingen we voor hen ophalen.
Bovendien was het zo goed als lunchtijd, en laat daar nu net een a la carte restaurant zijn. De huisjes zijn een beetje shabby, maar het terras en vooral het uitzicht kan echt niet beter.

En toen was daar de stilte na de storm. Of voor de storm; maar net hoe je het bekijkt.
Want de dag nadat we in Lusaka aankwamen zwaaiden we ome Henk, tante Ali en Janneke uit op de luchthaven. Nog geen 24 uur later landden Filip en Yentl op diezelfde luchthaven, en kwamen heit en Janneke terug van hun trip naar Livingstone en Lake Kariba.

Een gezellige drukte hier dus!! More to come xx

5 Comments on “South Luangwa NP

 1. Wat een fantastische foto’s! Wat hebben jullie veel gezien en beleefd.
  En wat leuk dat jullie bij Wieke op de koffie zijn geweest! Dankzij een reactie van jou op haar Facebook pagina ben ik je gaan volgen en lees/ leef ik mee met alles wat jullie beleven.
  Andres groeit hard zeg! Het kleine manneke wordt al een grote kerel.
  Dank je wel dat ik op deze manier mee kan lezen en zien hoe het leven in Zambia er aan toe gaat.

  Geliked door 1 persoon

  • Dank u wel! En wat leuk dat u zoveel plezier beleeft aan onze blog, daar doen we het voor!! Groetjes uit Zambia

   Like

 2. amai Elske en Marc nu maken jullie mij wel heeeeeeel jaloers; zoveel dieren op één safari gezien en mijn favorieten de nijlpaarden en die luipaarden krijg je toch ook niet zo frequent voorgeschoteld ! toevallig twee namen met het woord “paard” in verwerkt , vanwaar de link met een paard vraag ik mij nu ineens af ? 4 poten hebben de meesten….. Ik hoop dat Andres hem later nog veel kan herinneren van het Afrkaans avontuur maar dat zal moeilijk worden zeker, hij is nog jong hé deze namiddag is het verjaardagsfeest van Idalie 1 jaar, wat gaat het allemaal vlug ; geniet nog van jullie verblijf maar dat is wel geen probleem want zo te lezen heeft het Afrikavirus bij jullie ook toegeslaan ; groetjes Brigitte

  Like

  • Haha ja geen idee eigenlijk, ze lijken beiden niet echt op een paard 🙂
   Andres zal zich inderdaad niet zoveel herinneren van onze tijd hier, maar hopelijk is het feit dat we zoveel samen zijn goed voor zijn latere ontwikkeling denk ik dan maar.
   En wie weet gaan we, als hij wat groter is, nog eens terug om hem alles te tonen 🙂
   Dikke proficiat voor Idalie, mooie foto van jullie tweetjes stuurde je!
   Groetjes Elske

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: