Vroeg opstaan in Kafue NP

“Good morning, it’s almost 5.45” Lichtelijk gedesorienteerd word ik wakker, waarna ik in mijn safari outfit spring en binnen no time buiten sta. Te vroeg, want ranger Martin is inmiddels naar de andere huisjes om de rest van het gezelschap te wekken. Het wordt al een beetje licht en geen nijlpaard of krokodil te zien; zou ik in mn uppie naar het hoofdgebouw wandelen?

We gaan eventjes terug in de tijd; naar vorige maand, toen Sugarland nog bedolven was onder onze visite. Her en der hadden onze gasten al een giraffe, olifant of zebra gespot, maar in de tuin van een hotel is dat toch minder impressionant dan in the wild.

En dus trokken we met zijn allen een paar dagen naar Kafue National Park. We kozen deze keer voor Pinnon Lodges; een zeer recente lodge met 3 tented chalets. Precies genoeg voor ons en dus hadden we het rijk voor ons alleen! Enige andere aanwezigen waren eigenaars Lyndon en Ruth met kleine Indiana en dan het personeel. We werden op onze wenken bediend dus!

Naar Kafue NP rijden is gemakkelijk; je verlaat de stad over de M9, oftewel Mumbwa Road. En deze blijf je volgen tot aan de afslag naar de gate of je lodge. Easy does it!
Vanaf de afslag naar Pinnon Lodges werd het wel iets minder easy. Eerst heb je 7km dirtroad, dat rijdt nog prima. Maar daarna is de weg in belabberde staat en cruise je dus met 15km per uur door olifantenland. Jammer genoeg waren ze niet thuis, maar overal zie je de platgewaadde plekken, voetafdrukken en gemolesteerde bomen.
Ondanks dat je er bijna bent, lijkt er aan deze laatste paar kilometers geen eind te komen. Tot dan eindelijk de lodge opdoemt – bestemming bereikt!

Hoewel het dus niet zo ver van de hoofdweg af gelegen is, heb je het gevoel in de middle of nowhere beland te zijn. Er is een hoofdgebouw dat eigenlijk niet meer is dan een gesloten keuken en dan een open ruimte die dienstdoet als eetruimte, lounge en bar. Alleen wat palen met een dak erop, en aan de ene kant de prachtige Kafue Rivier (met zijn bewoners) en aan de andere kant grasland dat vol zit met puku’s (en de roofdieren die daar op jagen).

Eigenaars Lyndon en Ruth gaven ons een warm welkom, en het speelgoed van dochtertje Indiana was naar het hoofdgebouw verhuisd zodat Andres mee kon spelen. Kijk daar kunnen we wat mee! Aangezien we pas na lunchtijd aankwamen was het na het installeren al snel tijd voor de eerste game drive. Na een 4 uur durende rit vanuit Lusaka besloot ranger Martin om eerst de buurt te verkennen, en niet te lang weg te blijven. Terwijl de rest de eerste olifanten spotte, bleef ik bij Andres, die een middagdutje deed en daarna losging met Indiana. Terwijl hij de boel aan het restaureren was met baby gereedschap, zat ik met een drankje te genieten van het uitzicht. De puku’s kwamen drinken aan de rivier en zo nu en dan kwam er een nijlpaard boven water om adem te halen.
Mijn enige taak was om Andres bij het water weg te houden, hij wilde namelijk zwemmen….
DSC03034

Doordat de lodge zo kleinschalig is, kunnen ze echt inspelen op de wensen van de klant. Zo aten Andres en ik netjes om 6 uur bij de ondergaande zon. En tegen de tijd dat de safarigangers terugkwamen lag het meneertje lekker in zijn bed. Diezelfde safarigangers konden dan op hun beurt uitgebreid tafelen en napraten met een biertje.

De volgende ochtend weet ik bij de woorden “good morning it’s almost 5.45” dat het mijn beurt is. Er ligt een nieuwe dag voor ons, en Martin brengt ons naar de ingang van het Nationale Park. Eigenlijk ligt het NP aan de overkant van de rivier, en zouden we er in een minuut kunnen zijn. Helaas is de papieren rompslomp hiervoor nog niet in orde, en moeten we over de weg. Een uur over de M9 dus, vol gas en het is KOUD!!!! Maar gelukkig houden we af en toe halt bij een olifant, sable antilope of ander beestje.
DSC02832

Dan nog eventjes de park fee betalen, en een praatje maken met de vriendelijke officer. Die blijkbaar graag praatjes maakt en een Afrikaans werktempo heeft. Maar dan zijn we in het NP en rijden we door buffelpoep. Er heeft een hele grote kudde overnacht in de omgeving, maar ze zijn allemaal alweer vertrokken. Iets later spotten we wel een buffelkalf, tussen de kaken van een mannetjesleeuw….

Het beest zit onder een boom te smullen. Er is niet zoveel meer over, dus de hersenpan wordt gekraakt. En dit alles terwijl wij op een boogscheut staan te kijken. Er is nog een tweede leeuw, iets jonger dan de meneer onder de boom. Hij mag pas eten als grote broer klaar is, maar het ziet ernaar uit dat er niks zal overblijven. Na een tijdje houdt hij het dan ook voor bezien, en wandelt chagrijnig weg. De gieren doen zich tegoed aan stukken afgescheurde buffel, die her en der verspreid liggen. Al die tijd zijn wij de enige toeschouwers; geen mens te bekennen.

Uiteindelijk nemen we afscheid van de leeuw en vervolgend we onze weg. We ontbijten met uitzicht op de krokodillen in het meertje en er steken twee olifanten onze weg over. Kafue NP is een verschrikkelijk groot park, wat maakt dat het veel moeilijker is om beesten te spotten dan bijvoorbeeld in South Luangwa NP. Op latere ritten hebben we dan ook pech, en zien we weinig spannends. Maar dat is natuurlijk het verschil tussen een safari en een bezoek aan een dierentuin. En voor mij persoonlijk maakt de prachtige natuur en de rust veel goed. Bovendien zien we ook in de lodge nog wild; een nijlpaard tussen onze huisjes bij het terugkomen van de avondsafari, en ’s nachts een muis op onze koelbox 🙂

Na 3 dagen tussen het wild rijden we terug naar de stad. Allemaal een ervaring – en een stuk of 1000 foto’s – rijker. Geweldig om dit met onze familie en vrienden te kunnen delen. En het verveelt nooit. Alléén als de woorden “good morning, it’s almost 5.45” van een ranger komen, heb ik geen problemen met vroeg opstaan.

Fijn weekend allemaal!! xx

 

 

 

3 Comments on “Vroeg opstaan in Kafue NP

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: