Let there be light….

Aan deze blog is een grondige studie voorafgegaan, ik heb me er flink in moeten verdiepen.
Het was niet simpel, en eerlijk gezegd is het dat nog steeds niet. Als jullie nu afhaken dan snap ik het best, het is een moeilijke materie. Maar voor de doorzetters onder ons, hier het verhaal:
Sinds we in ons nieuwe huis wonen genieten we. Vorige week had ik de boel al bewierookt, maar het is dan ook een hele vooruitgang en heerlijk wonen.
’s Ochtends staan we op met uitzicht op ons zwembad. We ontbijten zonder tussen tafel en muur geklemd te zitten en overdag staan de glazen deuren lekker open; er zijn horren om de beestjes buiten te houden.
Het is allemaal heerlijk en geweldig en goed, tot het donker wordt…
En donker is het hier al vroeg; naargelang het seizoen gaat het licht uit tussen 18u en 19u. Schemer kennen ze niet, het is alsof er op een lichtknopje gedrukt wordt.
En daar wringt het schoentje; bij de lichtschakelaar.
Over wanneer de zon ondergaat zouden we ook graag iets te zeggen hebben, maar daar valt helaas niets aan te doen.
Een kaarsje is wel gezellig, maar in dit grote huis is er toch echt wat meer nodig en dus drukken we op een lichtknopje.
Als er vervolgens niets gebeurt zijn we niet heel verbaasd; elke bedieningspaneel heeft maar liefst 3 knopjes, dus waarschijnlijk hebben we net even de verkeerde te pakken.
Alhoewel; wat doet dat knopje daar dan, zou je zeggen?! Waarom geen bedieningspaneel met 2 knopjes, als er eentje niet werkt?
Maar het wordt nog ingewikkelder, want geen een van de drie knopjes blijkt te werken.
Op de tast naar het volgende bedieningspaneel dan maar, en de volgende… Hier en daar gaat er een lamp aan, maar natuurlijk niet degene die wij willen.
Soms gaat er ook opeens weer een lamp uit. Help!! Ik kijk vragend naar Marc, die heeft hier immers voor gestudeerd. Maar ook bij hem zie ik de vraagtekens in zijn ogen staan.
Net als een snel groeiende ergernis trouwens.
Drie dagen prutsen we met de lichten. Doe ik ’s ochtends het licht in de slaapkamer nog netjes uit met het knopje in de slaapkamer (wel zo logisch), krijg ik het ’s avonds met geen mogelijkheid meer aan.
Na drie dagen heb ik er genoeg van. OF het spookt hier, OF er klopt iets niet.
Ik spreek de Bob de Bouwer van deze plot aan en vraag hoe het zit. Geen probleem zegt de meneer; ik kom het zo even uitleggen!
Zie je wel, niets aan de hand.
Hij komt binnen via de keukendeur. Daar hangen drie knopjes te blinken waarvan alleen de bovenste het lijkt te doen; die is voor de carport die zich aan de andere kant van de deur bevindt.
Maar de keukenlichten willen maar niet meewerken.
Dat komt, zegt de meneer, doordat de “boss” (“baas”; ik begrijp iets later dat hij hoofdschakelaar bedoelt) van de keuken niet aanstaat!
Die zit aan de andere kant van de keuken; het is het bovenste knopje van de drie.
Zet je die aan, dan kun je met de onderste twee knopjes bij de carport-deur het licht in de keuken doen branden.
Moet je ze wel allebei aandoen, niet maar eentje. De twee knopjes onder de “boss” hebben verder geen functie.
Ik vraag me af of het aan mij ligt, maar maak een mentale notitie; ‘hoofdschakelaar bovenaan bij haldeur, lichten aan onderste twee knoppen bij carport deur’.
OK, we kunnen verder.
Groot is meneer zijn trots, als blijkt dat de “boss” van de keuken, ook voor de hal werkt.
En ja hoor, het licht in de hal gaat zowaar branden als ik op het lichtknopje in de hal duw. Oef, deze is gemakkelijker.
Het gastentoilet gooit hij er nog bovenop; ook dat doet het door de “boss” van de keuken. Toppie.
Maar dan komen we bij de volgende “boss”; die geldt voor de badkamer en 2 slaapkamers. Niet naast elkaar gelegen slaapkamers natuurlijk, dat zou te gemakkelijk zijn….
Ik vraag de meneer om even te wachten en haal een rolletje gekleurd plakband. Die “bazen” krijgen een kleurtje want ik begin al een klein beetje te zweten.
Drie keer raden wie dit straks mag uitleggen aan Marc (elektricien van opleiding, had ik dat al gezegd?)….
De slaapkamers dus. De meneer had uitgekeken naar het moment van de tweede slaapkamer; daar maakt het namelijk helemaal niet uit op welk van de drie knopjes je drukt; ze doen het gewoon allemaal!!
Zo lang de “boss” in de hal dus aanstaat. Groot is zijn trots. Ik ben vooral blij dat de knopjes zorgen dat het licht aangaat.
Bij de laatste slaapkamer beledig ik de meneer. Niet zo bedoeld, maar ik vroeg me gewoon af waarom er een bedieningspaneel (met 3 knopjes inderdaad) bij de deur zit, terwijl geen van deze knopjes een functie hebben?
Verkeerd gedacht. De meneer heeft met veel zorg (??) de elektriciteit eigenhandig aangelegd in dit huis. En die knopjes ZOUDEN altijd eens van pas kunnen komen. Het is niet dat er nu niets op aangesloten is, dat dat later niet alsnog kan gebeuren!
Ik snap er blijkbaar niets van en knik dan maar instemmend als hij uitlegt hoe hij ervoor had kunnen kiezen om het licht van de slaapkamer op deze knopjes aan te sluiten, in plaats van op de knopjes binnenin de slaapkamer.
We gaan maar snel door. In de andere badkamer zijn twee losse knopjes. Eentje is voor het voorste gedeelte, waar de douche zit, en eentje voor het achterste gedeelte met bad en toilet.
Prima, ware het niet dat je het licht in het achterste gedeelte alleen kunt laten branden als het knopje van het voorste gedeelte ook aanstaat.
Trots vertelt meneer dat die van het voorste gedeelte dus wel op zichzelf werkt…?
We hebben 22 van die bedieningspanelen in huis. Ik heb er halverwege de rondleiding nog een tweede kleur plakband bijgehaald maar hier en daar gaat er soms toch nog eens iets mis.
Braaf doen we nu het knopje bij de rechter terrasdeur aan om vervolgens bij de linker terrasdeur het buitenlicht te doen branden.
En ach, in het donker kunnen we ook wel plassen als de nood hoog is en er onderweg naar de wc ergens een knopje gemist wordt.
Iedereen in huis weet inmiddels dat het ten strengste verboden is om de knopjes met roze tape aan te raken.
Soms spookt het toch weer een beetje want staken de keukenlichten of die van de veranda. Wat we ook doen met de “boss”. Staat er ergens anders toch weer een knopje verkeerd.
Maar welke, daar zijn we nog niet helemaal achter.
Zo zie je maar; je mag nog cum laude afgestudeerd zijn als elektricien (ik overdrijf), er valt altijd nog iets te leren.
Niet zo heel raar dus dat het voor mij, zonder technische achtergrond, helemaal ingewikkeld is!
Maar inmiddels kan ik mezelf ook bijna een kenner noemen. En met mijn hernieuwde technische inzicht ga ik nu een stekker vervangen.
Fijn weekend allemaal! En duimen jullie even dat er hier vanavond niks ontploft?
Liefs uit Lusaka xx
Nog even wat foto’s voor de leuk….

4 Comments on “Let there be light….

    • Zeg dat wel! Sinds het schrijven van deze blog zijn er alleen maar nieuwe mysteries ontstaan; ik denk niet dat we het ooit helemaal gaan snappen!

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: