Nog drie maanden

Voor zij die het nog niet wisten; ik woon graag in Zambia.
Gelukkig maar, want we zitten hier ondertussen al weer dik twee jaar. De vooropgestelde deadline werd niet gehaald en dus gingen we ook na de geboorte van Nora weer terug naar Lusaka. Maar nu komt de volgende deadline in zicht….

Afgelopen week was er hoog Denys-bezoek uit België en werd het verloop van het project besproken. Marc klopt de laatste weken zeer lange dagen en de komende tijd zal dat niet veranderen; de einddatum komt in zicht en deze deadline moet gehaald worden!

De officiële deadline is ergens eind november – begin december en dat wordt nog een hele kluif voor de mannen. Ikzelf had dan weer een hele kluif aan het besef dat onze dagen in Zambia geteld zijn. Want het is nu officieel bevestigd: in december zitten wij op het vliegtuig naar België. Dag Zambia, tot ooit? En dat stemt me toch wel een beetje droevig….

Hoe spannend was het vertrek 2,5 jaar geleden! Want waar zouden we terechtkomen? Géén idee hadden we van wat we ons moesten voorstellen bij Zambia of Lusaka.

Maar alhoewel het even wennen en zoeken was in het begin, voelde het wel direct goed. En terugkijkend hebben we onwijs veel meegemaakt hier! Andres deed hier zijn eerste stapjes. We maakten nieuwe vrienden. Ik zag veel armoede en schrijnende situaties, maar vond ook veel voldoening in mijn vrijwilligerswerk voor apters. We maakten de mooiste reizen door dit prachtige land. Stonden oog in oog met leeuwen, luipaarden en menig nijlpaard. We leefden onze Zambiaanse droom!
En Marc, die deed gewoon zijn werk. Maar wel supergoed! Hij (en met hem vele anderen) mag trots zijn op de dag dat we Zambia achter ons laten!

Maar nu komt het einde van ons Zambiaanse avontuur dus opeens met een rotgang dichterbij. Want drie maanden mag dan wel lang klinken; we weten inmiddels hoe snel ze voorbij kunnen vliegen (Nora is alweer drie maanden!!). En dus proberen we – nog meer dan anders – van elke dag te genieten.

En zo kijk ik opeens weer helemaal anders naar Lusaka. De stad, onze thuis de afgelopen jaren, kleurt weer paars. De jacarandas staan in bloei en kondigen het begin van de zomer aan. Temperaturen lopen op tot het regenseizoen in november/december weer losbarst en ons toch enige verkoeling biedt en dagelijks op onweer trakteert. We kennen de routine.

Maar nu we dit alles voor een laatste keer mogen meemaken, zie ik opeens weer elk paars blaadje aan de bomen. Als een grote spons neem ik alles in me op. De palmbomen, bananenbomen en al het andere exotisch groen, de rode aarde. De mensen en de kleuren op straat…. En waar ik normaal gesproken niet meer opkijk van hoe kruiwagens, volgestampte busjes en voetgangers met vanalles op- en aan hun lichaam vechten voor hun plaatsje op de weg tussen de auto’s, besef ik nu weer even hoe bijzonder (en gevaarlijk!!) dit is. Ik zie weer wat ik die eerste weken na aankomst zag. En geniet van alles wat zo gewoon geworden was.

Nog drie maanden dus. Nog meer dan anders zijn we nu gedwongen te genieten.
En laat dat nu net iets zijn dat we heel erg goed kunnen 🙂

We begonnen er gisteren – nog maar eens – mee: hapje en drankje op de veranda met uitzicht op alweer allerlei exotisch groen, ons eigen (momenteel even lege-) zwembad en spelende/slapende kinderen. Het voordeel van vrienden als buren hebben is dat je alleen maar hoeft te beslissen; hun tuin of de onze? Het gezelschap en het eten en drinken doen de rest. Dat Marc de komende drie maanden vooral héél hard moet werken zou je bijna vergeten op zo’n dag….
IMG_5437

 

 

2 Comments on “Nog drie maanden

    • Hallo Ine!
      Het kan zijn dat er nog een project in Afrika volgt, maar voorlopig weten we nog niets over startdata of bestemmingen. We wachten nog even af dus, het is nog een verrassing wat 2019 brengt 😉

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: