Hairkut. Of nee, haircut!

Menig Zambiaans kapper lieten we al los op Andres zijn haar.
Zambiaanse kappers zijn echter donkere kroezelkopjes gewend; heel wat anders dan Andres zijn blonde kopje.
Er ontstaat dan ook een lichte spanning in de kapsalon over wie van de aanwezige kappers ons mannetje onder handen gaat nemen. Schoorvoetend geeft er uiteindelijk iemand toe en neemt zijn grote houvast, de tondeuse, ten hand.

Als hij merkt dat die ook gewoon blond haar afscheert zie je hem ontspannen.
Tot het moment dat ik vertel dat ik wil dat hij de bovenkant met de schaar knipt.
Bruine knokkels worden niet wit, maar ik zie hoe de greep op de tondeuse verstrakt. Knippen? Met een schaar?

Lijkt mij een basisvereiste voor een kapper, maar hier zweren ze bij de tondeuse. Zou ook maar een heel gedoe worden met die kroezeltjes, denk ik.
Maar goed, geen kroezeltjes bij Andres en dus de schaar erin! Met zwetende handen begint hij eraan. En de arme man weet duidelijk niet goed waar hij mee bezig is.
Hier en daar vliegt een pluk haar en het zweet parelt nu ook op zijn voorhoofd. Ik krijg al spijt dat we toch niet voor een gemillimeterd kopje kozen want het resultaat is niet helemaal wat ik voor ogen had.

En bovenstaand is niet een op zichzelf staand geval; we probeerden meerdere kappers.
Even dacht ik eraan een dameskapper te proberen. Maar bij nader inzien leek me dat ook geen goed idee aangezien Zambiaanse dames een pruik dragen. Of anders ook een stoer kroezelkopje of een heuse Afro (veel mooier dan al die bizarre pruiken hier!!). Vlechtjes zijn ook nog leuk. Maar niet echt wat ik voor Andres in gedachten heb 😉

De enige andere optie die ik nog niet heb durven proberen is de BARBAR shop.
In Bauleni zit er eentje maar ik heb ze al in menig straat/compound zien passeren.
Het schijnt dat ze daar ook haar knippen (scheren waarschijnlijk), maar de naam doet andere Barbaarse praktijken vermoeden….

Spelling is, net als knippen, iets waar het wel eens misgaat hier. En nu wil ik zeker niet veralgemeniseren want er zijn genoeg Zambianen die wel kunnen lezen en schrijven. Maar helaas is er geen goed (of zelfs helemaal geen) onderwijs voor velen van hen. En dus is het eigenlijk al heel wat dat ze uberhaupt kunnen schrijven.

Het levert wel grappige taferelen op. Ik heb al vele “Totyoa” auto’s zien rijden; maar dat is dan ook een moeilijk woord. Of een Toyota “Cororolla”. Ik ben geen autokenner, maar volgens mij (en Google) moet het gewoon Corolla zijn.
IMG_4364

Dr. Ligomeka maakt het helemaal bont. Voor dokters niks dan respect maar hier heb ik toch lichte twijfel of deze titel wel verdiend is. Na zoveel jaren studeren zou je toch wat anders verwachten. Of zijn “enrlagment”, “propertes” “barrenes” en “busines” toevallig moeilijke medische termen die ik niet ken? Ik betwijfel het.
IMG_7861

Maar goed, volgens mij behoren zaken als het ‘terugvinden van een weggelopen man/vrouw binnen 2 dagen’ of het vergroten van de kans op het `winnen van een rechtszaak’ ook niet tot het takenpakket van een gemiddelde dokter. Het vergroten van een bepaald mannelijk lichaamsdeel is dan weer iets wat me eerder het werk van een plastisch chirurg lijkt. Maar hey, ik ben geen dokter, dus wat weet ik er eigenlijk van.

Van haar knippen weet ik zelf ook niet zoveel. Gelukkig hebben we na lang zoeken een bekwame kapper gevonden. Zij zou waarschijnlijk weer moeite hebben met de kroezelkopjes van hier, maar Andres loopt toch maar weer fris gekapt over straat. En ze schrijft ook nog eens foutloos, wat wil je nog meer!

Fijn weekend allemaal! xx uit Lusaka

IMG_3691
Geen spellingsfouten, wel een verklaring waarom ik bijna te laat op mijn afspraak was 😉 

 

 

3 Comments on “Hairkut. Of nee, haircut!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: