Hij komt, hij komt!

Er komt een mailtje binnen van de vereniging “Nederlanders in Zambia”. Sinterklaas is onderweg (neem ik aan; het duurt wel even met de boot vanuit Spanje en dan nog flink wat kilometers te paard. Zachtjes zullen de paardenvoetjes niet gaan; hop hop hop, paardje in galop! Ook geen pretje aan de grensovergangen denk ik, voor een auto is het vaak al een heel gedoe met paperassen) en op 1 december is het feest.

Terwijl ik het lees veeg ik het zweet uit mijn ogen. En dan te bedenken dat de beste man een tabberd en een mijter aan moet. Gelukkig voor Amerigo hebben we hier bitter weinig hoogbouw. En ook geen schoorstenen eigenlijk. Het beest kan dus gewoon op de grond blijven, dat scheelt weer. Maar die pieten in hun fluwelen pakjes…. Hopelijk houdt de schmink het! Valt hier natuurlijk makkelijk op te lossen door Zambiaanse pietjes te regelen, maar nu moet ik waarschijnlijk op mijn woorden letten.

Want voor wie het nog niet weet; er is een grote rechtszaak gaande in Friesland over zwarte Piet. Kort gezegd; vorig jaar tijdens de intocht van Sinterklaas in het Friese Dokkum, waren er anti-racisme-activisten onderweg om daar wat roet 😉 in het eten te gooien. Dat moet je natuurlijk helemaal niet willen daar tussen al die onschuldig wachtende en vrolijke kindjes, en dus besloten een man of 30 de snelweg te blokkeren door stil te gaan staan. Niet heel handig of veilig op een snelweg, dat niet. Maar de kindertjes hebben toch maar mooi een vredige intocht beleefd. Maar dat het dus niet mag, een snelweg blokkeren, en daarvoor zijn ze nu een straf aan het verzinnen.

Het is wat daar in mijn zo geliefde Friesland. Het is alweer bijna een jaar geleden dat ik er voor het laatst was. Maar zo nu en dan komt er een stukje Friesland naar hier.
Het bedrijf dat de kathodische bescherming* voor Denys verzorgt is namelijk gevestigd in Friesland. En dus komen er volgende week twee Friezen afgezakt naar Lusaka. Kan ik weer eens (live) Fries praten! Bovendien spelen de Friezen in kwestie ook een beetje voor Sinterklaas. Een kathodisch-beschermer heeft blijkbaar niet zoveel bagage nodig voor een werktripje, en dus mochten we voor wat opvulling in de koffers zorgen. Kaas, borrelnoten en natuurlijk Sinterklaascadeautjes zijn onderweg. En naar het schijnt zelfs frikandellen en bitterballen!!!! Vol verwachting klopt ons hart….

Pepernoten hebben we al; een Denys-collega deed een retourtje Nederland en bracht lekkers voor ons mee. Ik zeg: heb je wat aan, zulke collega’s!!
IMG_8628

En dus bereiden we ons voor op een hete Sinterklaashappening. Hier geen “hoor de wind waait”, maar zonneschijn door de bomen. Vorig jaar snapte Andres er nog bar weinig van, al waren Sinterklaas en zijn Pieten snel geliefd door de cadeautjes en snoepjes. Nu wil hij er van alles over weten en kijkt hij natuurlijk reikhalzend uit naar zijn cadeautje. Binnenkort dus lekker samen op de bank voor Sinterklaas tv. Airco aan en een schaaltje pepernoten tussen ons in, net echt!

Groetjes allemaal! Nog mensen die gaan zwemmen dit weekend?
xx uit Lusaka

* ik wist ook niet wat het was, maar ter info: “kathodische bescherming (KB) is een methode van corrosiebestrijding en berust op het principe van potentiaalverlaging van het te beschermen object”.Aldus Wikipedia. En blijkbaar zijn wij Friezendaar dus goed in

Oh! En nog even een vraagje!! Ik wist al dat ik lezers had in Belgie, Nederland en zelfs Turkije en Niger. Maar wie van jullie zit er in Amerika? En Polen? Nieuw-Zeeland? #nieuwsgierig 🙂

2 Comments on “Hij komt, hij komt!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: