On y va

Kijken jullie wel eens naar ik vertrek? Het televisieprogramma over Nederlanders die emigreren naar het buitenland? Ik ben fan. Want stiekem kan ik zelf soms ook wegdromen bij het idee van een eigen b&b in een fruitboomgaard ergens onder de zon. Om direct daarna genoeg redenen te bedenken waarom we dat uiteindelijk nooit zullen doen, maar toch. Via het programma kan ik een uurtje met de betreffende mensen meedromen. Heerlijk

Dat hun prachtvilla uiteindelijk in iets mindere staat blijkt te zijn dan gedacht, is vooral voor hen heel rottig. Voor mij en heel televisiekijkend Nederland is het best vermakelijk. Want dan moet er namelijk een plaatselijke klusjesman ingeschakeld worden. Die dan weer denkt “die buitenlanders met hun cameraploeg, laat ze maar wat zweten. Ik kom morgen wel. Of volgende week”.

Als hij er dan is, is het een hele klus om de beste man aan het werk te zetten. Want raar maar waar, heel vaak zijn ze de taal niet machtig. En dat snap ik dan nooit zo goed! Dat er in die jarenlange wegdromerij en plannenmakerij nooit eens in hen opgekomen is, dat het misschien best handig zou zijn als ten minste 1 iemand de taal goed machtig zou zijn bij aankomst….

Maar nee hoor, hakkelend en stotterend zitten ze bij de makelaar/burgemeester aan tafel. Er is iets met de waterleiding maar wat dan precies is niet duidelijk. Alleen dat ze geen water hebben, maar waarom? Of de vergunning komt er niet door maar ze hebben geen idee hoe dat komt.

Communicatie is zo belangrijk, zeker ook om te integreren in het lokale leven. Bij deze dus een tip van mij, voor iedereen met buitenlandse plannen: leer de taal!!

Wij zijn momenteel nog heel eventjes in België, onze vlucht vertrekt om 11.20 in Brussel. We hebben het zo getroffen met het weer de afgelopen twee weken!! Maar wel raar hoor, zo tussen twee avonturen in.

Veel tijd om echt afscheid te nemen van Zambia was er niet en ik moest mezelf er de laatste dagen regelmatig aan herinneren dat we deze keer niet aan het inpakken waren voor Lusaka maar voor niamey.

Maar inmiddels zijn we ook wel heel nieuwsgierig geworden naar ons nieuwe thuis. We hebben al wat informatie ingewonnen. De vier pagina`s die de lonely planet aan Niger wijdt zijn niet heel behulpzaam, maar lang leve het digitale tijdperk! En Charles en Cilia 😉

We zijn dus zo goed als klaar voor ons nieuwe avontuur, en ik ga jullie daar weer van op de hoogte houden. Binnenkort komt er een nieuwe blog online. Met een nieuw webadres en (eindelijk, i know) een nieuwe foto en al. Zodra ik er tijd voor heb gevonden!

Zou nog wel heel eventjes kunnen duren. Ik heb nog een en ander te doen namelijk. Huis zoeken en inburgeren enzo. Had ik trouwens al gezegd (of wisten jullie) dat Niger Franstalig is? Drie keer raden wie de Franse taal niet bepaald machtig is…. Gelukkig gaat er bij ons geen cameraploeg mee 😉

6 Comments on “On y va

 1. Heel veel succes met al je taken de komende weken om.jullie thuis te laten voelen in Niger. Kijk al uit naar je volgende blog.
  Groeten Petra

  Like

 2. Ga er van genieten Elske! Zoals ik heel erg kan genieten van jouw blogs. En van de verhalen die Inge over jullie vertelt. Een hele goede reis, inburgering, mooie plannen en toekomst.
  Paule (dorpsgenote van Inge:-))

  Like

 3. Ik ga deze keer niet op bezoek komen – ik spreek nl helemaal geen Frans! Maar ik ga uitgebreid genieten van jullie nieuwe verhalen en foto’s en zo. Kom maar op. Vorige week was er een item op radio 1 over de landbouw in Niger (als je zwanger bent, zie je overal zwangere vrouwen, als Elske naar Niger gaat, hoor je opeens verhalen over Niger) Ik hoorde o.a. dat het in de stad in mei wel 47 graden wordt. Ik denk aan jullie…

  Like

  • Ik kan tolken!! Of toch een beetje.
   We hebben koelere maanden dan april-mei, als het goed is. En een lekker zwembad voor de deur voor verkoeling. De logeerkamer heeft zelfs uitzicht op het zwembad, daar betaal je elders grof geld voor! We zijn al een heel programma aan het uitdenken voor bezoekers en ik stel me volledig tot dienst als chauffeur/tolk. Denk er dus toch nog maar eens over na 😄

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: