* samen met Marc, Andres en Nora *
Hier in Niamey zijn motors niet weg te denken uit het straatbeeld. En met motor bedoel ik eigenlijk alles wat een motor heeft en op twee wielen rijdt, ook scooters en brommers enzo. Het is een geliefd vervoersmiddel, want minder duur dan een auto of taxi en sneller dan een fiets of te voet. Bovendien kun je op twee wielen veel verkeers-opstoppingen omzeilen.
Want hoewel ze toch echt een zwakkere weggebruiker zijn, laveren ze door het toch al niet zo gestructureerde verkeer dat het een lieve lust is. Ze duiken constant op in je linker- of rechter autospiegel en inhalen of voordringen doen ze waar het maar kan. Het gaat dan ook regelmatig eens mis….
Waar Bert Visscher ons jaren geleden al op het belang van De Helm wees, zijn ze hier in Niger sinds oktober 2018 ook eindelijk overtuigd. Het dragen van een helm/gordel werd toen bij wet verplicht gemaakt. Nog beter zou zijn om iedereen gewoon goed te leren auto/motorrijden, maar dit is een begin, denk ik. Mits iedereen zich eraan houdt natuurlijk.
Maar daar wringt het schoentje, of de helm. Want ondanks de plicht, zijn er toch nog veel “blote” hoofden op de weg. En degenen die wel braaf een helm dragen nemen het niet zo nauw met de pasvorm. Of de staat van de helm. Ik kom regelmatig een jonge gast tegen hier in de buurt. Rijdt op een flinke brommer (of motor, ik weet het verschil dus niet zo goed), met een flinke helm. Hij moet bij elke hobbel of bocht zijn helm weer recht “schudden”, anders zakt die voor zijn ogen.
Wat er ook populair is, is de bouwvakkershelm en de fietshelm. Die zijn immers veel goedkoper. Het kan je maar een vals gevoel van veiligheid geven. Het kin riempje wordt uiteraard niet gebruikt, waardoor de helm in 9 van de 10 gevallen eerder het asfalt raakt dan de persoon die erin zat. Toeareg-mannen denken genoeg te hebben aan hun tulband.
En ook al gezien: een ijzeren vergiet. Echt waar. Hoe dat in/rond je schedel gewikkeld zit na een flinke uitschuiver wil ik eigenlijk niet weten.
Beschermende kleding is al helemaal ondenkbaar hier; te duur en te warm. De gemiddelde motorrijder rijdt dan ook in zijn/haar alledaagse kloffie en op slippers. En ze rijden bijna nooit alleen; partner, kinderen, buren, vrienden…. Iedereen vindt wel een plekje op de motor.
Helaas heb ik weinig ondersteunend beeldmateriaal bij deze blog. Want waar de politie niets doet aan het niet dragen van een helm, heb ik ondertussen aan den lijve ondervonden dat ze wèl optreden bij het hanteren van een telefoon (en dus camera) achter het stuur. En zo laat ik al die motors dus maar gewoon voorbij zoeven, zonder ze vast te leggen op de gevoelige plaat.
Dat ik de tuinman van de buren zo snel niet op de foto kreeg vanochtend, spijt me eigenlijk nog het meest; hij fietst rond met een elektrische grasmaaier op zijn pakjesdrager. En wil je kleding laten (ver)maken, dan komt de man met de naaimachine. Hij draagt een stokoude Singer op een kussentje op zijn hoofd. De vuilnis wordt hier opgehaald met ezel en wagen. Hier allemaal de normaalste zaak van de wereld, terwijl dit in Europa dan waarschijnlijk weer tot onveilige situaties zou leiden.
Wer hearlik om te lêzen Elske! 😘
LikeLike
Pingback: Een toerist in Niamey – Elske in Anderland