De Helm

Hier in Niamey zijn motors niet weg te denken uit het straatbeeld. En met motor bedoel ik eigenlijk alles wat een motor heeft en op twee wielen rijdt, ook scooters en brommers enzo. Het is een geliefd vervoersmiddel, want minder duur dan een auto of taxi en sneller dan een fiets of te voet. Bovendien kun je op twee wielen veel verkeers-opstoppingen omzeilen.
IMG_0343
Want hoewel ze toch echt een zwakkere weggebruiker zijn, laveren ze door het toch al niet zo gestructureerde verkeer dat het een lieve lust is. Ze duiken constant op in je linker- of rechter autospiegel en inhalen of voordringen doen ze waar het maar kan. Het gaat dan ook regelmatig eens mis….

Waar Bert Visscher ons jaren geleden al op het belang van De Helm wees, zijn ze hier in Niger sinds oktober 2018 ook eindelijk overtuigd. Het dragen van een helm/gordel werd toen bij wet verplicht gemaakt. Nog beter zou zijn om iedereen gewoon goed te leren auto/motorrijden, maar dit is een begin, denk ik. Mits iedereen zich eraan houdt natuurlijk.
BertVisscher_helm_1441890216
Maar daar wringt het schoentje, of de helm. Want ondanks de plicht, zijn er toch nog veel “blote” hoofden op de weg. En degenen die wel braaf een helm dragen nemen het niet zo nauw met de pasvorm. Of de staat van de helm. Ik kom regelmatig een jonge gast tegen hier in de buurt. Rijdt op een flinke brommer (of motor, ik weet het verschil dus niet zo goed), met een flinke helm. Hij moet bij elke hobbel of bocht zijn helm weer recht “schudden”, anders zakt die voor zijn ogen.

a13afbe4-7c2c-4412-b4b0-c94c34c68e58
Deze heeft betere tijden gekend….

Wat er ook populair is, is de bouwvakkershelm en de fietshelm. Die zijn immers veel goedkoper. Het kan je maar een vals gevoel van veiligheid geven. Het kin riempje wordt uiteraard niet gebruikt, waardoor de helm in 9 van de 10 gevallen eerder het asfalt raakt dan de persoon die erin zat. Toeareg-mannen denken genoeg te hebben aan hun tulband.
En ook al gezien: een ijzeren vergiet. Echt waar. Hoe dat in/rond je schedel gewikkeld zit na een flinke uitschuiver wil ik eigenlijk niet weten.

Beschermende kleding is al helemaal ondenkbaar hier; te duur en te warm. De gemiddelde motorrijder rijdt dan ook in zijn/haar alledaagse kloffie en op slippers. En ze rijden bijna nooit alleen; partner, kinderen, buren, vrienden…. Iedereen vindt wel een plekje op de motor.

Helaas heb ik weinig ondersteunend beeldmateriaal bij deze blog. Want waar de politie niets doet aan het niet dragen van een helm, heb ik ondertussen aan den lijve ondervonden dat ze wèl optreden bij het hanteren van een telefoon (en dus camera) achter het stuur. En zo laat ik al die motors dus maar gewoon voorbij zoeven, zonder ze vast te leggen op de gevoelige plaat.

Dat ik de tuinman van de buren zo snel niet op de foto kreeg vanochtend, spijt me eigenlijk nog het meest; hij fietst rond met een elektrische grasmaaier op zijn pakjesdrager. En wil je kleding laten (ver)maken, dan komt de man met de naaimachine. Hij draagt een stokoude Singer op een kussentje op zijn hoofd. De vuilnis wordt hier opgehaald met ezel en wagen. Hier allemaal de normaalste zaak van de wereld, terwijl dit in Europa dan waarschijnlijk weer tot onveilige situaties zou leiden.


Over Europa gesproken; jullie zitten nu middenin een hittegolf, eindelijk is het daar warmer dan hier! Doordat er de laatste tijd regelmatig een flinke bui valt is het hier wat afgekoeld tot 30-35 graden. Die regen maakt het verkeer trouwens ook weer een stuk avontuurlijker, aangezien je niet ziet waar de weg precies begint en eindigt….


Andres neemt het zekere voor het onzekere, hij draagt tegenwoordig zowel een gordel àls een helm in de auto. Een bouwvakkershelm, dat dan weer wel.
IMG_3385
Succes daar met de hitte! Groetjes uit Niger

 

2 Comments on “De Helm

  1. Pingback: Een toerist in Niamey – Elske in Anderland

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: