Discovery channel is er niets bij

Ik zie mezelf nog met m’n vader voor tv zitten, na een nachtje stappen en een paar uurtjes slaap.

Met een ietwat brak hoofd keek ik elke zondagochtend met hem naar the deadliest catch, over kapitein Sig en de andere krabvissers op de Beringzee.

En als je dan lang genoeg voor Discovery channel blijft zitten, komt er uiteindelijk vanzelf een natuurdocumentaire voorbij over de beestenpracht in Afrika.

Een beetje jaloers was ik altijd, op die programmamakers. Zij reden in jeeps door de meest prachtige landschappen en aanschouwden het leven van dieren die je normaal alleen in een dierentuin ziet.

Het leek te mooi om waar te zijn,

Nooit had ik toen kunnen denken dat ik pak m beet 15 jaar later (ja, ik word oud…) in zo’n zelfde jeep zou zitten.

Maar vanochtend mocht ik weer! We zijn op vakantie in Kenia en het is 6 uur als ik bij ranger Joseph in de auto stap. Het is nog schemerig, en fris zo met het dak open. De wereld heeft nog geen kleur en lijkt nog te moeten ontwaken.

Ikzelf ook.

Maar we zijn nauwelijks de poort van de lodge door als Joseph vaart mindert. Hij kijkt, kijkt nog eens, stopt, kijkt, rijdt een paar meter achteruit, kijkt weer….

Ik zie een paar stipkippen en wat verderop een wildebeest, maar wat hij denkt gezien te hebben weet ik niet. Ik zou het kunnen vragen, maar het zou de magie verbreken. Uiteindelijk laat het beest zich niet meer zien, maar dat geeft niet. Het is nog steeds schemerig, maar bij mij niet meer; ik ben wakker!

We rijden voorbij een paar buffels en slaan linksaf. Het pad heeft afgezien van de regen en zit vol putten en gaten. Links voor ons is de zon aan haar opgang begonnen. Het is ongelofelijk hoeveel kleurschakeringen er zijn tussen geel en rood. We zien ze allemaal voorbij komen. Je zou bijna vergeten te kijken naar de drie hyena’s rechts van ons. Met hun houterige loopje zijn ze in het eerste zonlicht op zoek naar lekkers.

Op links liggen twee leeuwinnen tegen elkaar aan te soezen. Lui tilt er eentje haar kop op. Ook goede morgen.

Het lijkt een safari voor luieriken (of bofkonten!) te worden. Want als we verder rijden zie ik al wat onze volgende stop wordt; een kudde olifanten staat in de verte met zand te spelen. Een grote stier steekt de savanne voor ons over om ze te vervoegen. Nog steeds in die eerste zonnestralen.

Hoewel de camera rond mijn nek hangt, maak ik geen foto’s. Sommige momenten zijn te mooi om door een lens te bekijken.

Bij een volgende kudde olifanten zien we hoe de moeders beschermend rond de slapende kleintjes staan. De hele kudde houdt halt als de kleintjes rust nodig hebben, en wachten geduldig tot iedereen verder kan. Mooi.

Ook mooi is de achtergrond waartegen ik deze olifanten fotografeer. Want daar,

omhuld door een dikke laag wolken, maar met de piek van 5895 meter zichtbaar, staat de Kilimanjaro! En ook al is enkel de besneeuwde top zichtbaar, het zou zo een beeld kunnen zijn uit een van die discovery documentaires.

Twee jaar geleden zat ik naast mijn vader te kijken hoe een leeuw een jong buffeltje verslond. Even voelde ik me weer het meisje van 15 jaar geleden, maar dan zonder kater. En we zaten niet op de bank deze keer, maar in een jeep in Kafue NP, Zambia. Niet helemaal hetzelfde als vroeger dus. Ik denk dat hij toen ook nooit had gedacht het eens op deze manier mee te maken.

Op de terugweg naar de lodge rijden we nog eens langs de leeuwinnen. Ze liggen nog ongestoord te luieren, zoals alleen katten dat kunnen.

Oh, en kinderen natuurlijk. Want Nora slaapt nog als ik terugkom op de kamer. Andres niet, die wil weten wat ik allemaal gezien heb. Van de leeuwen is hij een beetje jaloers; gisteren lieten ze zich niet zien. Hij geniet van het bekijken van mijn foto’s, en van de gedachte dat er een kans is dat hij ze in de komende dagen ook nog wel eens in het echt zou kunnen tegenkomen.

Zo zie je maar dat een safari zowel jong als oud beroert. En ik besef dat ik een ongelofelijke bofkont ben dat ik het nu ook met mijn kinderen mag beleven!

Jullie horen vast nog van ons, hier uit het mooie Kenia 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: