Niet voor de poes

Alhoewel hij de verkeerde kleur heeft en er eerder schattig uitziet, heet onze kat Tiger.
Dat de kat van Andres zijn schooljuf ook zo heet, zou daar iets mee te maken kunnen hebben.
Maar waar we eerst dachten dat hij net zo snel en onverwacht zou verdwijnen, als hij ooit was komen aanlopen, weten we inmiddels dat het een blijvertje is.

Aangezien ik een week of 5 afwezig ben geweest, instrueerde ik onze guards over het wel en wee van Tiger; tweemaal daags brokjes en het waterbakje bijvullen.
Mijn eerste gedachte bij terugkomst was dat ze wel héél goed voor het poezebeest gezorgd hadden. Want het beestje kon zich met moeite door de spijlen van het hek wringen, terwijl dat voorheen soepel en snel ging. Maar aangezien Nora op datzelfde moment een poging deed om op datzelfde hek te klimmen, schonk ik er verder weinig aandacht aan.

Maar nu, een paar weken verder, kan ik het niet meer ontkennen. Hij blijft nu halverwege vastzitten tussen de spijlen en kan dan niet anders dan op zijn stappen terugkeren. Het past gewoon niet meer. Of hààr stappen moet ik eigenlijk zeggen. Tiger blijkt dus een meisje, èn zwanger….

Nu ben ik zelf twee keer zwanger geweest, en weet ik daar dus best wel iets vanaf. Ik waan me een beetje vroedvrouw, geef haar wat extra brokjes en jaag haar niet meer van de veranda-bank. Natuurlijk ben ik geen experte op vlak van zwangerschappen en alles wat daarbij komt kijken, dus nu ze zo overduidelijk zwanger is vond ik het tijd voor wat extra inzicht.

Maar zoals altijd na raadpleging van Dr. Google, heb ik daar nu spijt van. Want uiteindelijk ga je altijd dood. Of zit je dus met een kat die maar 9 weken zwanger schijnt te zijn, en waarschijnlijk snel zal werpen. Nu mag ze dat lekker zelf doen, ik heb niet lang genoeg gestudeerd om ook nog gynaecoloog te kunnen zijn. Onze katten verstopten zich vroeger keurig netjes in het hooi en vertoonden zich pas na de arbeid weer onder ons. Lijkt me helemaal prima.

Maar nu komt het. Want het schijnt dat sommige poezen juist aanhaliger worden als de bevalling begint. En dus je gezelschap opzoeken. Ik las dus toch nog maar even verder over de bevalling. En ook daar heb ik spijt van. Er wordt geschreven over vruchtwater, slijmslierten en de uitdrijvingsfase. Dat het niet langer dan 15 minuten mag duren voor ze zo’n baby’tje uitperst. Hoeveel het er zijn weet je natuurlijk niet op voorhand, maar de buik doet vermoeden dat het er wel meer dan twee zullen zijn. Tussen twee bevallingen door kan ze blijkbaar rustig iets eten of een dutje doen, er kan een aantal uren tussen zitten. Dus het duurt even voor je daar zekerheid over hebt. Blijft de kat echter onrustig, dan “dient er een dierenarts geraadpleegd te worden om te kijken of alle kittens eruit zijn”. Hoe dan? Ik durf hier zelf al niet naar de gynaecoloog, maar moet wel een echo van de kat laten maken?

En als ik dan met mijn stopwatch in de hand zie dat het goed gegaan is, blijkt dat ik ook nog de navelstreng moet controleren op bloedingen. Dat bloedt toch altijd, een bevalling?Gelukkig schijnen katten wel zelf de nageboorte op te eten, zijn we daar in ieder geval vanaf. Ik ben gestopt met lezen toen ze begonnen over geboortegewicht en bijvoeden. Daar zijn lactatiekundigen voor, dat gaat mij de pet te boven.

Tiger zelf ligt lekker te slapen op de veranda. Ze heeft de laatste dagen veel honger, wat volgens wat ik vandaag geleerd heb wil zeggen dat we in de laatste twee weken van de zwangerschap zitten. Dokter Google sommeert me om nu voor “hoogwaardig kwaliteitsvoer” en een “werpkist” te zorgen. Ik ben al blij als er überhaupt kattenvoer is in de supermarkt…

Ergens in mijn online zoektocht las ik ook iets over schijnzwangerschappen, hopen jullie mee voor mij?

Groetjes en tot snel! We hadden namelijk visite en deden allemaal leuke dingen 🙂

 

One Comment on “Niet voor de poes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: