Blijf in uw kot

Ondanks dat het warm en zwaar moet zijn, slenteren ze al lachend naar de overkant van de straat. Beiden met een grote mand fari masa (soort van beignets/oliebollen) op hun hoofd en een krukje in de hand.

Ze zijn bijna aan de overkant, als er een paar beignets van de linkse zijn mand rollen. Het is gelukkig een geasfalteerde weg, maar toch. Het aankomend verkeer is er niet van onder de indruk, en dus rijden er eerst 3 auto’s overheen. De meeste beignets zijn echter nog heel en de volgende auto’s worden tegengehouden. De mand wordt op het krukje gezet en de jongen raapt snel zijn handeltje bijeen. Een beetje afstoffen en de beignets belanden terug in de mand. Maar ach, wie maakt zich druk over een beetje zand of uitlaatgassen, in tijden van Corona….

Na al weken in het nieuws te zijn geweest, kwam het steeds dichterbij België en Nederland. China en Italië gingen ons voor, Spanje, Frankrijk…. Dus we wisten wat er op ons afkwam. Jammer genoeg gaan we inmiddels beide landen achterna, met ziekenhuizen die op hun limiet zitten en elke dag talloze nieuwe besmettingen.

Deuren gaan dicht, iedereen moet thuisblijven. Maar is het genoeg? Hier en daar hoor ik nog steeds over etentjes, vriendinnenavondjes. Weliswaar thuis, maar wordt het niet eens tijd dan mensen in sociaal isolement gaan? Als we elkaar niet zien, kunnen we elkaar niet besmetten. Want als het zo verder gaat, worden de maatregels waarschijnlijk snel verscherpt. Gaan België en Nederland binnenkort ook in “lockdown”?

Het is een rare tijd. Spannend ook, eng zelfs. En vooral niet te voorspellen. Want hoe zal het over een paar weken zijn? Of duurt het nog maanden?

En wat als het hier in Niger zijn intrede doet? Momenteel moet iedereen die vanuit “besmet gebied” terugkeert naar Niger, 14 dagen in zelf-quarantaine. Ik hoop maar dat ze dat dan ook daadwerkelijk doen. Want áls het hier rondwaart, dan is er geen stoppen aan. De lokale bevolking woont zo’n beetje bovenop elkaar. Persoonlijke ruimte, laat staan 1,5 meter afstand, kennen ze niet. Hygiëne is vooral een moeilijk woord en zelfs al zouden ze de nood inzien, dan hebben ze nog geen geld om zeep te kopen. Hamsteren wordt hem dus ook niet, zou ook maar moeilijk zijn om de boel vers te houden in de hitte.

Gelukkig is onze voorraadkast nooit echt leeg hier. Veel producten verdwijnen, eens de voorraad in de winkel op is, voor onbepaalde tijd uit het aanbod. Ik hamster hier altijd een beetje dus; als er weer tomatenblokjes zijn dan sla ik groot in.
Ook ben ik voor variatie in groenten voornamelijk aangewezen op de vriezer, die dus meestal lekker vol zit.

Terwijl ik vanuit België en Nederland de ene foto na de andere toegestuurd krijg van file op parkeerplaatsen, rijen voor winkels en lege schappen, doe ik nog een rondje.
Het toeval wil dat de groenteman net bevoorraad is, een kleurenpracht aan waren. Geen mens te bekennen hier, ik maak rustig een praatje met Mahamadou in zijn groentekraam. Ook de supermarkt heeft weer volle vriezers en koelkasten, en dus kan ik de yoghurt, groenten en feta die al weken op mijn boodschappenlijstje staan eindelijk afvinken. De wereld op zijn kop….


We proberen er het beste van te denken. We zijn hier niet alleen, er is een redelijke Belgische- en Nederlandse gemeenschap. En indien nodig gaan we in lockdown. De poort op slot en proberen niet gek te worden binnen de 4 muren van onze woonst. Familie spreken via moderne technologie zijn we al gewend, sociaal contact met de vrienden hier zal dan ook even online moeten. Maar wat moet dat moet. En voor de zekerheid eet ik voorlopig toch ook maar geen fari masa 😉 Alles om weg te kunnen blijven van de ziekenhuizen.

Doen jullie dat ook maar, daar in Nederland in België. Blijf weg van elkaar en daardoor weg van de ziekenhuizen! Zoals ze in België zeggen: “blijf in uw kot”.
En laten we hopen dat mensen gezond blijven/worden. Dat dokters en verpleging weer kunnen slapen. Dat de horeca snel weer kan opleven. Dat ouders weer kunnen gaan werken en kinderen weer leskrijgen van mensen die daar verstand (en geduld 🙂 ) voor hebben.

Take care! xx uit Niamey

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: