coup d’état

Ik zit in een auto en cruise over een boulevard met palmbomen aan weerszijden. Mijn linkerarm rust in het open raam, ik heb een zonnebril op en aan mijn rechterzijde een wit zandstrand en een oneindige turquoise zee. Uit de speakers van de radio weerklinkt het liedje “represent Cuba”, zou ik in Cuba zijn?

Het is lekker warm en de wind waait mijn haren in de war door de openstaande raampjes. Op het moment dat ik mijn zonnebril omhoogschuif om mijn kapsel in bedwang te houden, klinken er geweerschoten. 
Ik trap op de rem en check in mijn achteruitkijkspiegel of er ander verkeer is, en waar het geluid vandaan komt. Met mijn handen geklemd rond het stuur parkeer ik de auto tussen twee palmbomen. Opeens zie ik op het strand een paar mensen lopen. Het schieten begint opnieuw en ik zie duidelijk dat er een achtervolging gaande is. Ik kijk opnieuw in mijn achteruitkijkspiegel en met een flinke duw op het gaspedaal schiet ik de weg weer op. Weg van hier, weg van het strand en die mensen met geweren. 

Dan word ik wakker, en besef dat ik gedroomd heb. Jammer wel, dat ik niet echt in Cuba ben. Maar toch ook fijn dat het niet echt in de Cubaanse revolutie terechtgekomen ben (vroeger iets teveel Dirty Dancing 2 gezien denk ik :D). Ik zet de airco uit en draai me om. En hoor opnieuw geweerschoten. 
Ik ga rechtop zitten, mijn hart klopt in mijn keel. Droom ik nog steeds of hoorde ik dat echt? 
Al snel wordt me duidelijk dat ik A: niet meer droom en er B: echt geweerschoten klinken. 

In een lichte paniek sta ik op en probeer te oriënteren van welke kant de geluiden komen, ondertussen loop ik langs alle deuren om te checken of alles op slot zit. Geen idee waarom eigenlijk maar het is nu niet dat ik heel helder kan nadenken op het moment. 
Gelukkig besef ik al snel dat de schoten niet heel dichtbij zijn, als in: niet in onze straat ofzo. En dat deze situatie waarschijnlijk alles te maken heeft met de afgelopen verkiezingen en de uitkomst daarvan. En niet zozeer met een paar expats die in hun huis liggen (of lagen) te slapen. 

De regeringstermijn van de huidige president Mahamadou Issoufou zit er na tien jaar bijna op. Tijdens de eerste verkiezingsronde in december, bleven er twee koplopers over. Afgelopen februari was een tweede ronde, waarbij er dan uiteindelijk 1 echte winnaar uit de bus zou moeten komen. En zo geschiedde. Alleen was de overwinning heel nipt, en kwam de oppositie al snel met beschuldigingen van fraude op de proppen. Oftewel: ze gaven zich niet gewonnen. Er werd een en ander herbekeken, er werd hier en daar geprotesteerd, maar na een aantal weken was de kogel door de kerk en werd Mohamed Bazoum verkozen tot nieuwe president. 

Vrijdag aanstaande, 2 april, is de inauguratie. Maar blijkbaar alsnog niet zonder slag of stoot. Want afgelopen nacht werd er een poging tot staatsgreep gedaan, vandaar het geweervuur in het holst van de nacht. Gelukkig heeft de presidentiële garde er een stokje voor kunnen steken en keerde de rust na een uurtje terug. Bij mijzelf duurde het echter een stuk langer. 
Na uitvoerig ge-app met vriendinnen die ook wakker in bed lagen en het volgen van de WhatsApp berichten van de ambassade, deed ik uiteindelijk een poging tot slapen. 

Maar ik schrok wakker van gillende mensen (de haan van de buren), een ontploffing (kat op het dak) en uiteindelijk van Andres die klaar was voor school. 

Het was een rare gewaarwording om gewekt te worden door hevig geweervuur. Relativeren blijkt ’s nachts ook een stuk moeilijker dan overdag. Maar wij zijn hier helemaal OK hoor. De kinderen hebben zelfs overal doorheen geslapen. De school is uit veiligheidsoverwegingen tot nader orde gesloten en wij blijven lekker een dagje thuis. En een luie dag is precies wat ik kan gebruiken vandaag. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: