Schoenen “op maat”

Zittend op zijn hurken vouwt hij behendig een binnentas in een lederen omhulsel. Aan de zijkanten worden lusjes gemaakt met daardoor een ringetje. Een kwastje lijm hier en daar zorgt dat de boel op zijn plek blijft zitten. Een schouderriem wordt langs een liniaal gelegd en met een stanleymesje bijgesneden tot de perfecte breedte, zodat die door het juist geplaatste ringetje past. 
Er passeert een gaatjesknipper, een gesp en nog een ringetje. Op de achtergrond ritst iemand de net versneden schouderriemen onder de naaimachine door. Ik zit – high van de lijm – op een krukje en aanschouw de magie. 

Een vriendin nam me een paar weken geleden mee naar Gamatche; leerbewerker en naar zo blijkt formidabel tassenmaker. Ze toonde een foto van een tas en hij maakte hem na voor haar. Slippers had ze ook al laten maken, bij een collega. Gamatche is de man van de tassen en hoesjes, de collega doet sandalen en schoenen op maat. Omdat het met mijn schoenmaat 42 niet altijd gemakkelijk is om sandalen (of schoenen, laarzen, slippers….) te vinden, besloot ik dat ik dat ook wel eens wilde uitproberen. 

Ik vond fraaie exemplaren bij Zalando en liet die foto’s zien ter inspiratie. De foto’s werden vervolgens via WhatsApp bezorgd aan de heren en voordat ze aan de slag konden restte alleen nog de maat. Er werd een stuk papier gevonden en met een potloodje werd mijn voet omtrokken. Voila, mijn schoenmaat. 

Terwijl het bij de gemiddelde maat 42 altijd even afwachten is of deze in werkelijkheid niet te groot dan wel te klein valt, lijkt me dat we dat probleem hier prima getackeld hebben. Hoe heerlijk dat er hier geen maat of nummer op staat! Dat bleek ook toen we een Toeareg vriend vroegen naar de schoenmaat van zijn zoon. Als antwoord kregen we een filmpje toegestuurd waarop hij de voeten van zijn zoontje toonde, met als beschrijving iets in de strekking van “bon, wij zijn dus echte nomaden en nu vraag je me iets. Wij kennen geen maten, maar zoals je kan zien heeft hij nog niet zulke grote voeten. Op zijn slippers staat nummer 12, misschien ben je daar wat mee”. 

Maar terug naar de werkplaats. Het is er warm en mijn sandalen zijn nog niet klaar. Maar ik wacht geduldig tot de drie handtassen die ik voor een vriendin ging oppikken klaar zijn. Uit een oude radio schallen Franse chansons. Aan de muur hangen posters van Ronaldo en David Beckham. De vloer is bezaaid met snippers hout en leer. 

Ik tel hierbinnen toch een werkman/jongen of 10; de ene hamert zooltjes aan sandalen, de andere knipt stukjes leer en weer een andere maakt houten lijsten. Eentje hangt voorover op zijn werktafel en doet een dutje. Ondertussen is het een komen en gaan van mensen die iets komen brengen of halen. 

Ondanks dat ik de enige ben die niets doet, lijk ik de enige te zijn die het warm heeft. In gestaag tempo wordt er verder gewerkt en voor mijn ogen zie ik de lederen omhulsels van 15 minuten geleden transformeren in leuke handtassen. 
Ik speur tussen de verschillende staaltjes leer en kies een mooie kleur uit voor een hoes voor mijn notitieboek. Er is dun, glanzend schapenleer en iets stugger geitenleer. Kamelenleer wordt alleen gebruikt voor de schoenen. Het wordt een combinatie van geit en schaap. 

Nog een aantal dagen geduld en ik mag het eindresultaat ophalen. Eerst was de meneer van de sandalen ziek en had ik dus geen zooltjes, nu is het de regen die het kleuren en vooral het drogen van het leer deed vertragen. Maar al bij al heb ik mijn spullen binnen de twee weken. En op maat. Ik ben fan! Al moet ik natuurlijk nog zien of dat zo blijft bij het ophalen van de spulletjes. Binnenkort meer 🙂

3 Comments on “Schoenen “op maat”

  1. Ik denk dat ik maar vertrouw op jouw vertrouwen en dat het mooie schoenen mogen worden – bn nu al benieuwd naar de afloop

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: