Lucky

Soms vind ik mijn vrijwilligerswerk voor Apters helemaal niet zo leuk.
Apters bevind zich op het domein van het University Teaching Hospital, een ziekenhuis dus. Vorige week tijdens de meet-sessie werd mij gevraagd of ik Lucky wilde ophalen, die momenteel opgenomen was in het ziekenhuis.
Kenny ging me de weg wijzen, en toen we van de parkeerplaats af waren en de hoek om reden mocht ik al stoppen. Bestemming bereikt.
Waarom ze hem niet in zijn bed of een rolstoel konden verplaatsen vroeg ik; daar was hij te zwak voor. In plaats van een ziek-maar-lachend-kindje, kwam er een 21 jarige jongen in het lichaam van een 12 jarige aangereden in een rolstoel. Hij zag er verschrikkelijk uit en hing aan allemaal infusen vast. Arme Lucky, hij was helemaal niet lucky als je het mij vraagt….

Hij kreeg voorrang bij het meten, en 20 minuten later kon ik hem dus weer terug brengen. De man met de rolstoel was inmiddels verdwenen, dus regelde ik snel een mannetje met witte jas en rolstoel in de wandelgangen. De rolstoel rolde met moeite, en hing met veters aan elkaar. Het mannetje met de witte jas verontschuldigde zich voor de staat van de rolstoel. Maar ze moeten het doen met wat ze hebben….
En dat vind ik niet leuk. Ik houd niet van ziekenhuizen, en ik kan niet tegen zieke kinderen. Hoe groot of hoe klein ze ook zijn. Ik ben niet geschikt voor de zorg want ik ben een mietje. En dan te bedenken dat dit ziekenhuis niet eens de middelen heeft om fatsoenlijke bedden, rolstoelen of wat dan ook te voorzien. Ze doen hun best, maar de zorg is ook niet optimaal. Helaas is dit het enige wat de gemiddelde Zambiaan zich kan veroorloven – als ze dat al kunnen. Ik was er de hele dag niet goed van….

Gelukkig waren er verder vooral hele leuke momenten afgelopen week. Andres vierde zijn verjaardag op school: er werd voor hem gezongen, hij mocht trakteren en er hingen foto’s van hem in de klas. Trots en lucky dat hij was!
Marc maakt mooie stappen voorwaarts op het werk. Helaas ook zo nu een dan een stapje achterwaarts door miscommunicatie, onkunde en andere ongemakken. Maar ze komen er wel.

Afgelopen weekend stond in het teken van ontspanning. Zaterdag ochtend kwam Angela een paar uurtjes oppassen en Marc en ik trokken naar de spa in het Radisson Blu hotel. Marc had een massage cadeau gekregen voor zijn verjaardag, en het werd hoog tijd om deze te benutten. Lucky us!
We waren Zambiaans op tijd en ze stonden al op ons te wachten. We mochten naast elkaar plaatsnemen op de massagetafels en toen begonnen ze er direct aan.
Mijn massagetafel was niet zo stabiel, waardoor ik de eerste 15min bang was dat ik met tafel en al om zou vallen en nog net niet zeeziek werd. Marc lag met zijn voorhoofd op een houten plank, ook niet echt fijn maar een handdoek bracht enige verlichting. Gelukkig went alles en was het daarna genieten. De massage zou worden afgesloten met warme handdoeken. Maar op een gegeven moment verontschuldigde mijn mevrouwtje zich, want ze hadden geen warm water. Maar ze ging het oplossen! En zo lagen we 10 minuten later te chillen met een gezellig pruttelende waterkoker onder de massagetafels. Een paar volle waterkokers verder kon het handdoekenspektakel gelukkig beginnen. Het was een heerlijke ochtend die we afsloten met een lekkere lunch bij Mint. Batterijen weer opgeladen!

De rest van de dag waren we loom en we gooiden een kip op de barbecue zodat die het werk voor ons kon doen. Zondag beloofde niet veel productiever te worden, behalve dan dat ik het maken van vol au vent (ragout) altijd onderschat en we daar dus een paar uren mee bezig waren. ’s Avonds kwamen Heleen, Bish en Matteo ons helpen om het op te eten en toen zat het weekend er alweer op. Nu dus klaar voor een nieuwe (werk)week. En stiekem uitkijken naar volgend weekend; dan komen mijn mem (moeder) en Anne hier!!!!

Fijne week allemaal xx

 

 

3 Comments on “Lucky

  1. Kan me voorstellen Elske dat de confrontatie met de medische zorg en hulpmiddelen een frustratie voor je is maar je doet wel prachtig werk. Het is ook voor ons wel weer duidelijk hoe tevreden wij moeten zijn met onze gezondheidszorg !!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: